Tekstil Teknolojisi

ALAN HAKKINDA GENEL TANIM

Tekstil Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. Bu alanda genel olarak kumaşların örgüsü, tasarımı, iplik özellikleri, üretim hesaplamaları, desen tasarımı, desen baskısı, renklendirmesi yapılmaktadır. Ayrıca fiziksel ve kimyasal testler konusunda da eğitim verilmektedir.

OKULUMUZDAKİ ALANA AİT DAL VE TANIMLAR

Tekstil Boya Apre ve Laborantlığı

• · İş sağlığı ve güvenliği kuralları ile iş ve makine kullanma talimatlarına uygun olarak selüloz esaslı, yünlü, ipekli, sentetik ve örme mamullerin ön terbiye işlemlerini uygulama,
  • · İş sağlığı ve güvenliği kuralları, iş ve makine kullanma talimatlarına uygun olarak terbiye hesaplamaları, laboratuvarda çalışma güvenliğine uygun çalışma, hacim, kütle hesaplamaları, çözelti hazırlama, tekstil liflerinin kantitatif ve işletme suyunun sertlik analizlerini yapma,

· İş sağlığı ve güvenliği kuralları, iş ve makine kullanma talimatları ile boyama kurallarına uygun olarak selüloz, protein, sentetik ve karışım elyaf materyallerini boyama teknikleri, tüm elyaf cinslerine uygulanan kimyasal ve mekanik apre uygulamaları, selüloza, proteine ve sentetiklere özel apreler yapma,

• · İş sağlığı ve güvenliği kuralları, iş ve makine kullanma talimatları ile boyama kurallarına uygun olarak selüloz, protein, sentetik ve karışım elyaf materyallerini boyama teknikleri, tüm elyaf cinslerine uygulanan kimyasal ve mekanik apre uygulamaları, selüloza, proteine ve sentetiklere özel apreleri uygulama,
  • · Uygun ulusal ve uluslararası standartlar ile iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun olarak standartları açıklama, laboratuvarı ve numuneyi hazırlama, numune kabulü yapma, kimyasal testleri uygulama ve değerlendirme, renk karşılaştırma, mekanik renk haslığı, mukavemet, fiziksel ve aksesuar testlerini yapma ve uygulama,
  • · İş sağlığı ve güvenliği kuralları, iş ve makine kullanma talimatları ile boyama kurallarına uygun olarak elyaf, tops, iplik, kumaş ve parça boyama yapma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

ALANDA OKUTULAN DERSLER

9.SINIF
TEMEL TEKSTİL UYGULAMALARI ATÖLYESİ, MESLEKİ GELİŞİM ATÖLYESİ

10.SINIF
TEKSTİL LİFLERİ LABORATUVARI, ÖN TERBİYE İŞLEMLERİ ATÖLYESİ, TEKSTİL KİMYASI

11.SINIF
BOYAMA VE APRE TEKNİKLERİ ATÖLYESİ, KİMYASAL VE FİZİKSEL TEST LABORATUVARI, TERBİYE MAKİNELERİ

12.SINIF

İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM

MEZUNİYET SONRASI

Programın mezunları, işletmelerde teknisyen, memur, laborant gibi pozisyonlarda pek çok departmanda istihdam edilirler. Bu bölümün mezunları:

• Tekstil işletmelerinde çeşitli alt/orta kademe yöneticilik pozisyonlarında çalışırlar.
  • Orta kademe yöneticilerle işçiler arasında iletişimi sağlarlar.
  • İşletmede günlük iş ve programların takibini yaparlar ve programların makinalara uygulanmasını sağlarlar.
  • Laboratuvarlarda testlerin yapılmasından ve raporlanmasından sorumlu olurlar.
  • Kalite Kontrol departmanlarında kontrolcü yada departman sorumlusu olarak çalışırlar.
  • Planlama departmanlarında planlama memuru olarak görev alırlar.
  • Ürün Geliştirme departmanlarında numunelerin yürütülmesinden sorumlu olurlar.

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALAN MEZUNLARINA VERİLEN BELGELER

Mezun olan öğrenciye;

• Alan ve dalını gösteren diploma verilir. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
  • İş yeri açma belgesi verilir.
  • Mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.
  • Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarında mezun olanlardan isteyenlere, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren diploma ekiyle alınan ve başarılı modüller EUROPASS SERTİFİKA olarak verilir.

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANINA AİT YÜKSEK ÖĞRETİM PROGRAMLARI

Yüksek Öğretim Programları